

واریس بیماری است كه در طی آن دیواره ی وریدها(سیاهرگ ها) دچار تورم و برآمدگی پیاز مانند میشوند. این مشكل به طور عمده در دیواره ی وریدهای قسمت تحتانی ساق پا دیده میشود. هر ورید یا سیاهرگ دارای دریچههای كنترل كننده جریان خون است. واریس هنگامی رخ میدهد كه این دریچهها دچار نارسایی شده باشند و به فعالیت طبیعی خود ادامه ندهند.
انواع رگهایی که در پاها موجود هستند عبارتند از:
اغلب جریان خون به قلب، توسط رگهای فمورال و اندکی توسط رگهای سافنوس انتقال می یابد. این رگهای سافنوس و فمورال، در نقاط مختلف پا به یگدیگر متصل هستند.
زمانیکه فرد در حالت ایستاده قرار دارد، فشار عضلات پا، به رگهای فمورال فشار آورده و باعث بالا رفتن خون در پاها به سمت قلب میگردد. اما در حالتیکه عضلات در حالت منبسط قرار دارند، خون میتواند به سمت پایین جریان یابد که وجود دریچههایی درون رگها از این عمل جلوگیری میکند. همکاری فعالیت عضلات و این دریچههای معروف به لانه کبوتری، همواره جریان خون را درون سیاهرگها به سمت بالا نگه میدارد.
هر موقع این دریچهها دچار مشکلاتی شوند، خون میتواند به سمت پایین جریان یافته و فشار برگشتی خون، به این دریچهها بیشتر آسیب رسانده و باعث ایجاد رگهای واریسی میگردد.
در مواردی که کمتر معمول است، واریس به علت بیماریهایی مانند فلبیت (التهاب رگها) یا ناهنجاریهای مادرزادی رگها ایجاد شود. بیماریهای وریدی بهطور کلی پیشرونده هستند و نمیتوان کاملاً از آنها جلوگیری کرد. با این وجود، در برخی موارد، پوشیدن جورابهای محافظتکننده و حفظ وزن نرمال و ورزش منظم میتواند مفید باشد.
علائم ابتدایی وریدهای واریسی بسیار شایع است. رگههایی با ظاهر نامناسب و معمولاً بر روی پاها ممکن است همراه با درد، سوزش، تورم و یا در اطراف رگهای بزرگ بروز کند. علائم معمولاً در هوای گرم و پس از نشستن یا ایستادن طولانی مدت بدتر میشوند. با راه رفتن و استراحت دادن به پاها و بالا قرار دادن آن علائم بهتر خواهد شد. در بعضی موارد حتی میتواند تورم و تغییر رنگ ایجاد کند. در موارد شدید رگها به طور قابل توجهی خونریزی میکنند و زخمهایی در محل شکل میگیرند. بعضی از افراد ممکن است از احساس درد ناخوشایند و فشار روی وریدهای واریسی شکایت کنند.
برای تعیین روش درمان مطلوب باید علل و میزان گستردگی بیماری کاملاً مشخص شود. پزشک شما در قدم اول با معاینه و در مراحل بعد با استفاده از سونوگرافی و تست های تشخیصی ویژه به این مهم دست خواهد یافت و براساس نتایج حاصل برنامه درمانی را مشخص کرده و یکی از راههای زیر را انتخاب می کند.
1- جورابها یا بانداژهای طبی
انواع و اندازه های متفاوتی دارند. کارایی آنها بستگی به انتخاب دقیق برحسب شدت بیماری توسط پزشک مجرب دارد. گاهی پوشیدن جوراب یا استفاده از بانداژ بدون تجویز پزشک وضع را بدتر و عوارض خطرناک بوجود می آید.
جورابهای طبی بسته به میزان فشار وارده در قسمت مچ پا طبقه بندی می شوند. معمولا میزان فشار جوراب به صورت یک دامنه ذکر می شود برای مثال 25-35 میلی متر جیوه، این توصیف بیانگر فشار حداکثری 35 در ناحیه مچ و فشار حداقلی 25 در بالاترین ناحیه تحت پوشش جوراب است.
3- درمان با لیزر
لیزر درمانی ساده در خارج از پوست انجام شده و رگهای عنکبوتی زیر سطح پوست را درمان میکند. گرمای لیزر رگ مبتلا را از بین برده و آن را تبدیل به یک بافت اسکار میکند. این بافت اسکار رگ را میبندد و رگ بستهشده از مسیر خونرسانی خارج شده و میمیرد.