

زخم پا در افراد دیابتی بسیار شایع است و در اکثر مواقع به خاطر توزیع فشار بد در پا ایجاد می شود. پوست نواحی که تخت فشار زیادی هستند. آسیب می بیند و در صورت پارگی پوست لایه های زیرین تحت تماس با آلودگی ها قرار می گیرد و باعث ایجاد عفونت در بافت ها و استخوان می شود.
افراد دیابتی در معرض زخم پای دیابتی و درد در پا هستند. اما مراقبت از پا میتواند به پیشگیری از مشکلات کمک کند. درمان زخم پای دیابتی و درد پا در دیابت بسیار متنوع است و بستگی به علت ایچاد آن دارد.
بهتر است در مورد هر مشکلی در ابتدا با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که مساله جدی شما را تهدید نمی کند زیرا وجود هر گونه آلودگی در زخم احتمال قطع عضو یا اندام را می تواند در پی داشته باشد.
یکی از اولین علائم زخم پای دیابتی ورم غیر طبیعی, سوزش, قرمزی و بوی بد است. بافت سیاه (تیره) اطراف زخم که به خاطر عدم خونرسانی کافی در محل ایجاد می شود, از علائم قابل روئیت زخم پای دیابتی است که نشان دهنده مرگ بافت سلولی اطراف زخم به خاطر عفونت است. در چنین مواردی بوی نامطبوع, درد و بی حسی می تواند وجود داشته باشد.
علائم زخم پای دیابتی همیشه قابل روئیت نیست, گاهی اوقات نیز تا هنگامی که عفونت ایجاد نشود زخم دیده نمی شود.
در صورت مشاهده هرگونه آسیب پوستی درد, تغییر رنگ به ویژه درپا و اطراف پینه ها حتما با پزشک مراجعه کنید.
زخم در افراد دیابتی به دلایل زیر ایجاد می شود:
خون رسانی ضعیف به خاطر مشکلات عروقی در پا ایجاد می شود و این گردش ضعیف خون در پا روند درمان و التیام زخم را مشکل می کند.
بالا بودن سطح قند خون باعث کاهش سرعت ترمیم زخم و ایجاد عفونت می شود. بنابراین کنترل میزان قند خون بسیار مهم است.
آسیب به اعصاب کاهش حس به درد در پا را به دنبال دارد و بههمین دلیل زخم ساده در این افراد چون بی درد است باعث ایجاد زخم ریشه دار دیابتی در فرد می شود.
همه افراد مبتلا به دیابت در معرض زخم دیابتی هستند که می تواند به دلایل متفاوتی ایجاد شود. بعضی از این فاکتور ها احتمال ایجاد زخم را افزایش می دهد که شامل:
معمولا زخم پای دیابتی در مردان شایع تر است.
برای پیشگیری از درد بهتر است فشار را از روی پاشنه حذف کنید. کفی های مخصوص و کفش های مخصوص دیابتی به حذف فشار و توزیع نرمال فشار در پا کمک می کنند.
فشار حین راه رفتن می تواند باعث ایجاد عفونت و گسترش زخم شود. افرادی که اضافه وزن دارند فشار بیشتری روی پای خود وارد می کنند که احتمال ایحاد زخم را افزایش می دهد.
برای درمان زخم ممکن است پزشک پوست های مرده روی زخم, عفونت هایی که باعث ایجاد زخم شده را از بین ببرد.
عفونت یکی از مواردی است که باید فورا درمان شود. همه عفونت ها به یک شیوه درمان نمی شوند. بافتهای اطراف زخم برای بررسی بیشتر و مشخص شدن نوع آنتی بیوتیک به بررسی های آزمایشگاهی نیاز دارد. در صورت وچود عفونت های زیاد ممکن است عکس رادیوگرافی هم نیاز باشد تا وجود علائم عفونت استخوانی هم بررسی شود.
درمان دارویی:
برای درمان زخم ممکن است به آنتی بیوتیک, داروهای ضد انعقاد و ... نیاز باشد. بعضی از درمان های موضوعی برای زخم پای دیابتی وجود دارد که شامل:
روش جراحی:
در صورت عدم درمان پذیری زخم از طریق روش های دارویی درمان از طریق جراحی انجام می گیرد. جراح ممکن است برای کاهش فشار اطراف زخم دفورمیتی ها و بدشکلی های انگشتی نظیر کجی شست یا انگشت کشی را از بین ببرد.
جراحی می تواند عفونت ها را ازبین ببرد, و باعث درمان زخم پا شود. بدین ترتیب از قطع عضو و یا اندام جلوگیری کند.
پیشگیری از زخم دیابتی
طبق آمار جهانی سالانه 14 تا 24 درصد افراد مبتلا به دیابت به خاطر زخم دیابتی مجبور به قطع اندام می شوند. بنابراین پیشگیری از آسیب بسیار مهم و حائز اهمیت است.
زمان بروز عوارض درازمدت ديابت بسته به نوع عارضه تا حدي متفاوت است، ولي متوسط زمان بروز عوارض 5 تا 10 سال پس از شروع بيماري است. آنچه در اين ميان اهميت دارد، پيگيريهاي مداوم و معاينات دورهاي بيمار است تا به محض مشاهده علائم بيماري از پيشرفت آن جلوگيري شود. اين پيگيري و غربالگري ازنظر بروز عوارض شامل موارد زير است:
• اندازهگيري و کنترل منظم قند خون از سوي خود بيمار
• اندازهگيري مادهاي به نام هموگلوبين (A1C تا 4 بار در سال). اين ماده نشاندهنده وضعيت كنترل قند خون طي دو سه ماه گذشته است.
• آموزش بيمار درباره نحوه كنترل ديابت
• تغذيه مناسب و آموزش در اين زمينه
معاينه پاها يك تا دو بار در سال از سوي پزشك و روزانه از سوي خود بيمار
• غربالگري و بيماريابي سالانه از نظر بروز عوارض كليوي. اين معاينه در مبتلايان به نوع يك ديابت 5 سال پس از تشخيص شروع ميشود.
• بررسي و کنترل منظم فشارخون
• بررسي چربيهاي خون
برای پیشگیری از زخم باید نکات زیر را رعایت کنید: