

کلاب فووت به طیفی از اختلالات پا گفته می شود که معمولا به صورت مادرزادی است و از بدو تولد وجود دارد. در این عارضه, پای فرد به داخل دچار چرخش می شود. در کلاب فووت تاندونها و بافتهای نرم که ساختارهای پا را درکنار هم قرار می دهند, کوتاهتر از حد نرمال و طبیعی هستند.
کلاب فووت می تواند خفیف یا شدید باشد. نیمی از نوزادان اختلال پای چنبری را در هر دو پا دارند. اگر کودکی کلاب فووت داشته باشد. به سختی راه می رود و راه رفتن نرمالی نخواهد داشت. بنابراین متخصصین معتقدند که بهتر است این عارضه در سنین کودکی به سرعت درمان شود.
متخصصین معمولا بدون جراحی هم می توانند کلاب فووت را درمان کنند اما گاهی تنها راه درمان, جراحی است.
اگر کودکی کلاب فووت دارد ممکن است علائم زیر را داشته باشد:
علل ایجاد کلاب فووت هنوز به طور کامل شناخته شده نیست اما عوامل زنتیکی و محیطی در ایجاد آن نقش دارند.
ریسک فاکتورها:
ریسک فاکتورهایی که در ایجاد این ناهنجاری دخیل هستند, شامل:
کلاب فووت معمولا تا هنگامی که کودک شروع به راه رفتن نکند, مشکلی برای فرد ایجاد نمی کند. اگر به موقع تشخیص داده و درمان شود کودک به راحتی می تواند راه رود. در صورت عدم درمان فرد ممکن است دچار مشکلاتی نظیر:
اگر این ناهنجاری درمان نشود, کلاب فووت می تواند مشکلات جدی تری را برای فرد ایجاد کند. این مشکلات شامل:
چون علت اصلی ایجاد کلاب فووت مشخص نیست, نمی توان از بروز آن پیشگیری کرد.
مادران باردار می توانند در دوران بارداری نکات زیر را رعایت کنند تا احتمال ابتلا را کاهش دهند.
در بیشتر موارد, پزشک بلافاصله بعد از بدنیا آمدن کودک با بررسی پا و مشاهده ساختار پای فرد می تواند این عارضه را شناسایی کند. گاهی ممکن است نیاز به عکس رادیوگرافی باشد تا بتوان به طور کامل این عارضه را تشخیص داد. اما معمولا نیاز به این کار نیست.
در بعضی موارد می توان قبل از تولد در حین سونوگرافی نیز کلاب فووت را شناسایی کرد. هرچند که قبل از تولد نمی توان آن را درمان کرد, اما زمان کافی برای پیش بینی و آماده سازی برای رفع به وجود می آید.
از آنجاییکه استخوان های کودک, مفاصل و تاندون های او انعطاف پذیرند, درمان کلاب فووت معمولا از هفته اول یا دوم بعد از تولد آغاز می شود. هدف درمان بهبود شرایط ظاهری پای کودک است تا بتواند با کمترین مشکلی راه برود و بایستد.
درمان شامل موارد زیر می باشد:
کشش عضلات و گچ گیری:
در این روش که روش رایجی برای درمان کلاب فووت است پزشک:
معمولا به مدت 3 ماه طولانی مدت از آنها استفاده شود و بعد از آن در طول شب مورد استفاده قرار گیرد.
جراحی:
اگر کودک شما کلاب فووت شدید داشته باشد و درمان های غیر جراحی موثر نباشد, می توان از روش جراحی استفاده کرد. جراح ارتوپد میتواند طول تاندون ها را افزایش دهد تا پا درموقعیت بهتری قرار گیرد.
بعد از جراحی, همچنان کودک باید از کفش مخصوص استفاده کند و تا 2 ماه گچ گیری برای او باید انجام گیرد.